MAGMA UNESCO GLOBAL GEOPARK

Magma Geopark

Skapt av fortiden, oppleves i dag, ivaretas for fremtiden.

I Magma UNESCO Global Geopark kan du oppleve geologi, kulturhistorie, og unik natur. Geologien i Sokndal, Eigersund, Bjerkreim og Lund er helt spesiell, og har et karakteristisk landskap. Geologiske prosesser for 935 til 920 millioner år siden, har etterlatt seg en enestående geologisk arv, som man ikke finner andre steder. Geoparken er medlem av det europeiske nettverket, European Geoparks Network, og er den andre geoparken i Skandinavia.

I Magma UNESCO Geopark kan du oppleve aktiviteter knyttet til både friluftsliv, geologi, kulturhistorie og familieaktiviteter. Parken strekker seg over Dalane, Lund, Eigersund, Sokndal i Rogaland og Flekkefjord i Vest Agder, og boltrer seg på hele 2 320 km2. Historien til parken begynte allerede for 1,5 milliarder år siden, da rødglødende magma og himmelhøye fjell preget grunnen i området. Gjennom millioner av år har isbreer formet det karakteristiske landskapet vi har i dag. Sånn sett kan vi si at Magma UNESCO Geopark er et vindu inn til jordens indre.

  Bestill en guidet tur med Magma Geopark!

Hva er Magma UNESCO Geopark?

En geopark er et geologisk viktig område med en strategi for bærekraftig utvikling. For å få status som geopark må området kunne vise hvordan de geologiske forutsetningene har påvirket biologisk mangfold, landbruk, bosetting, industriutvikling, samferdsel og kultur i området. European Geopark Network og UNESCO må godkjenne et område for at dette kan få status som geopark. Et område som godkjennes som en europeisk geopark, inngår umiddelbart i UNESCOs Global Network of Geoparks.

Parken ble medlem av Det globale Geopark-nettverket i 2014, og har vitenskapelig dokumentert at geologien i Magma er "av europeisk betydning". Det helt spesielle med Magma UNESCO Geopark, er det karakteristiske månelandskapet som består av bergarten anortositt. Dette landskapet har påvirket kulturen og måten å leve på i århundrer. Du må faktisk reise helt til månen for å finne lignende geologi. Geologer har besøkt dette området i over 100 år, og det er produsert over 350 vitenskapelige geologiske utgravninger herfra. Geologiske ressurser, slik som jernmalm, har vært, og er fortsatt en viktig industriell økonomisk faktor i området. Man kan se sammenhengen mellom variasjoner i det geologiske grunnlaget og viktige deler av samfunnsutviklingen. Ved å ta utgangspunkt i geologien kan man lære om regionens bosetting, landbruk, industri og kultur.

egersund sentrumsforening-footer-logo2
instagram
facebook

Egersund Sentrumsforening

Kontakt:
Mobil: 474 69 666
leder@egersund-sentrumsforening.no
Adresse:
Strandgaten 49
4370 Egersund
kart
instagram
twitter
facebook

Egersund Sentrumsforening

Kontakt:
Mobil: 474 69 666
leder@egersund-sentrumsforening.no
Adresse:
Strandgaten 49
4370 Egersund