trollpikken

Trollpikken

185 moh, 1,9 km, 50 min.
VANSKELIGHET:
middels
RUTE: 900 m på vei og 1 km på sti
 
TROLPIKKEN er et fenomen skapt av isen under siste istid som sluttet for ca 10.000 år siden. Trollpikken befinner seg i dag i et flott kulturlandskap og bergarten i området er anortositt. Anortositt er en dypbergart dannet av magma (steinsmelte) dypt under en stor fjellkjede for ca 1 milliard år siden.

Lenge før man visste at anortositt er samme bergart som på overflaten av månen, kalte man området her for månelandskap da området hadde sparsom vegetasjon og var lite fruktbart.
Området er preget av at det er formet av isen og man finner flere merker etter isens framgang. Et av de mer tydelige merkene er flyttblokker som ligger rundt omkring i landskapet og som flyttet på og fraktet hit av og med isen.

Trollpikken er også en slik flyttblokk, men den er bare flyttet veldig kort og kom aldri riktig av sted, men ble hengende fast og falt ut og ble stående i sin positur når isen smeltet tilbake.
Trollpikken er da også laget av månesteinen anortositt.

VEIEN DIT: Fra snuplassen på FV 62, følg Kjervallveien opp Kjervallbakken 900 meter. På vei oppover bakken kan du se mange store steiblokker. Ved veiviserskilt, ta av ned til høyre på Opplev Dalane stien som kommer fra Ørsdalen og går videre til Vannbassengan. Følg stien gjennom en port og over bekken, ta til venstre rett etter brua. Følg blåmerket sti opp til Trollpikken. Stien passerer under kraftledningene og går til høyre rundt tjernet rett før du er fremme. Ute på kanten kan du se til Egersund. Når du går opp fra tjernet, vil Trollpikken komme tilsyne. Samme vei tilbake. Dyr på beite.

  Bestill en guidet tur til Trollpikken!
egersund sentrumsforening-footer-logo2
instagram
facebook

Egersund Sentrumsforening

Kontakt:
Mobil: 474 69 666
leder@egersund-sentrumsforening.no
Adresse:
Strandgaten 49
4370 Egersund
kart
instagram
twitter
facebook

Egersund Sentrumsforening

Kontakt:
Mobil: 474 69 666
leder@egersund-sentrumsforening.no
Adresse:
Strandgaten 49
4370 Egersund